Op deze pagina vind je antwoorden op allerlei vragen rondom het regelen van een uitvaart. Heb je andere vragen? Laat een bericht achter via deze pagina.

Veel voorkomende vragen

Veel voorkomende vragen •

  • Wat moet ik doen als een dierbare overlijdt?


    Wanneer je geliefde is overleden, bel je eerst de huisarts. Deze stelt het overlijden dan officieel vast en maakt de benodigde papieren in orde. In de tussentijd kun je mij bellen om af te spreken wanneer ik langskom. Dat hoeft niet meteen, neem de tijd om samen te zijn. Telefonisch stemmen we af wanneer ik naar je toe kom.

    Bij overlijden kun je me dag en nacht op mijn zakelijk nummer bellen: 0623117048

  • Kun je je uitvaart ook regelen voordat je overlijdt?


    Het vooraf regelen van je uitvaart kan rust geven aan zowel jou als je naasten, omdat ze weten dat ze handelen volgens jouw specifieke wensen. Het is verstandig om je naasten op de hoogte te stellen van je beslissingen en om de documentatie met hen te delen. Je kunt mij benaderen om je hierbij te helpen. We kunnen dan samen alle mogelijkheden bespreken en op papier zetten. Je kunt hierbij denken aan: de plek van opbaren, de locatie(s), de kist, het vervoer en bijvoorbeeld de muziekkeuze. Ik leg al jouw keuzes vast en sla deze op tot wanneer ze nodig zijn.

  • Mag ik mijn eigen uitvaartondernemer kiezen?


    Jazeker! Met of zonder verzekering, je bent altijd vrij in je keuze voor een uitvaartbegeleider. Het is een misverstand dat je, wanneer je een verzekering hebt, het nummer op de polis móét bellen en je gebruik moet maken van een aangewezen uitvaartorganisatie. Je mag altijd, ongeacht de verzekering, zelf een uitvaartondernemer kiezen. De verzekering keert dan het bedrag waarop je recht hebt uit.

  • Wanneer moet de uitvaart plaatsvinden?


    Wanneer iemand overlijdt, moet de uitvaart uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaatsvinden. Volgens de Wet (Wlb) is het in Nederland verplicht om een overledene binnen zes werkdagen te begraven of cremeren, maar niet eerder dan 36 uur na het overlijden. Voor uitzondering op deze periodes hebben we toestemming nodig van de officier van justitie en/of de burgemeester.

  • Wat kost een uitvaart gemiddeld?


    Voor een gemiddelde uitvaart moet er rekening gehouden worden met een bedrag tussen de 6.000 euro en 11.000 euro. Dit bedrag is een combinatie van een vast begeleidingstarief plus de kosten die bepaald worden door de invulling. Een aantal kosten staat vast. Denk bijvoorbeeld aan de crematoria- of begraafkosten, maar bij veel onderdelen is er heel veel variatie in mogelijkheden én in kosten. Ik denk graag mee in creatieve oplossingen binnen jouw budget.

    Kijk ook hier voor meer informatie.

  • Is er een verschil in kosten tussen een begrafenis en een crematie?


    Ja, een crematie is over het algemeen wat voordeliger dan een begrafenis vanwege lagere kosten voor zaken zoals een graf en grafsteen. De exacte kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden.

  • Welke kosten zijn er inbegrepen in het begeleidingstarief?


    - (Wettelijke) formaliteiten zoals aangifte van overlijden
    - 24/7 beschikbaarheid via e-mail, telefonisch en whatsapp
    - Dagelijks contact
    - Het regelen van de laatste verzorging en de opbaring
    - Dagelijkse controle van de overledene (bij thuisopbaring)
    - Het samen vormgeven van het afscheid
    - Het drukwerk regelen: advies, vormgeving, verzending
    - Afspraken maken met bijvoorbeeld: het crematorium, de begraafplaats, andere locaties, rouwvervoerder, de bloemist, catering, de dragers, de afscheidsfotograaf en/of filmmaker
    - Basis-styling bij de dag van de uitvaart
    - Begeleiding van de uitvaart en een eventuele condoleance
    - Een afrondend gesprek na de uitvaart

  • Wat is kenmerkend voor de aanpak van ‘Afscheid door Anne’?

    Op het moment dat je afscheid moet nemen van iemand die je lief is en je het afscheid moet regelen komt er ontzettend veel op je af. Waar moet je beginnen? Het is in elk geval zeker dat je wil dat het een mooi, respectvol en persoonlijk afscheid is. Een afscheidsbijeenkomst waar je met een zacht gevoel op terug kunt kijken.

    Ik sta naast je. Samen doorlopen we elk aspect van de uitvaart, van het formele proces en de kaarten tot aan de keuze van de locatie, bloemen en styling. Ik ben er om je te begeleiden bij alles wat er komt kijken bij dit afscheid. Bij elke beslissing die genomen moet worden, zal ik voorbeelden laten zien en beschik ik over passende contacten in mijn netwerk.

    Met een achtergrond als docent en creatief ontwerper ben ik in staat om met warmte, empathie en daadkracht de uitvaart vorm te geven. Ook kan ik zorgen voor een stijlvolle en professionele uitstraling van al het visuele materiaal zoals kaarten, een bedankbrief en de styling.

    Door te luisteren naar je wensen, de tijd te nemen en mooie voorbeelden te laten zien, inspireer ik je bij het maken van keuzes die goed voelen. Door het organiseren van een betekenisvolle uitvaart kan ik je verdriet niet wegnemen, maar ik kan wel helpen met het vormgeven van een mooie herinnering. Ik zal er alles aan doen om je rust en overzicht te bieden.

  • Met welke kosten moet ik rekening houden naast het begeleidingstarief?


    - De laatste verzorging en opbaring
    - Crematie- of begraafkosten
    - Kist, wade of rieten mand
    - Rouwkaarten en/of advertentie
    - Locatiehuur
    - Catering
    - Bloemen
    - Vervoer
    - Akte van overlijden
    - Kosten as-bestemming (denk aan een urn)
    - Kosten zoals bijvoorbeeld een afscheidsfotograaf, een filmmaker, volgauto’s, dragers
    - Assistentie van gastvrouwen/gastheren op de dag van de uitvaart
    - Gedenkmonument
    - Live muziek

  • Kan ik zelf de locatie kiezen voor de uitvaart/ afscheidsdienst?


    Ja, je kunt zelf een locatie kiezen voor de afscheidsdienst. Vaak wordt deze gehouden in de aula van een uitvaartcentrum, crematorium of begraafplaats maar dit hoeft niet. Het komt steeds vaker voor dat de uitvaartplechtigheid plaatsvindt op een originele locatie. Dit kan bijvoorbeeld in een mooie tuin zijn, in een restaurant of sportvereniging waar de overledene regelmatig te vinden was. Ik beschik over een bestand met heel veel mooie locaties waarmee ik je verder kan helpen.

  • Spreken op een uitvaart vind ik lastig. Wie kan mij hierbij helpen?

    Het is begrijpelijk dat spreken tijdens een uitvaart een emotioneel zware taak kan zijn. De gelegenheid is doordrenkt met gevoelens en herinneringen. Het is goed om in gesprek te gaan met naaste familieleden en vrienden. Zij kunnen je steunen en samen met jou waardevolle herinneringen delen die je kunt verweven in je toespraak.

    Onthoud dat een goede toespraak niet per se lang hoeft te zijn. Het allerbelangrijkste is dat deze oprecht is en een weerspiegeling vormt van de persoon die we gedenken. Het is helemaal oké om je emoties te tonen tijdens je toespraak. Dit is een menselijke reactie en kan juist een gevoel van samenhorigheid creëren met de aanwezigen.

    Als het spreken je echt te zwaar valt, overweeg dan om iemand anders te vragen namens jou te spreken. Het is van groot belang dat je doet wat voor jou goed voelt. Ik sta klaar om te helpen bij het structureren van je speech en indien nodig, kan ik de speech van je overnemen. Daarnaast kan een bezoek aan de locatie vooraf je helpen wennen aan de plek waar je zal staan.

  • Helpen bij de laatste verzorging, mag dat?


    Ja, dat mag. Veel nabestaanden vinden het prettig om mee te helpen met de laatste verzorging van hun dierbare omdat dit een waardevolle en troostgevende stap in het proces van afscheid nemen kan zijn. De laatste verzorging houdt in dat het lichaam onder andere gewassen, aangekleed en verzorgd wordt. Als je besluit mee te helpen, word je stap voor stap begeleid tijdens dit proces. Aan het begin kan het wat onwennig aanvoelen maar dit wordt al snel minder, dat verzeker ik je.

  • Mag de as meteen na een crematie mee naar huis?

    Na de uitvaart moet de as van de overledene 1 maand in het crematorium blijven. Daarna wordt de as vrijgegeven door het crematorium.

    Je kunt de as bijvoorbeeld:

    - Verstrooien op open zee of op een daarvoor bestemd strooiveld;
    - Thuis bewaren;
    - In een urn bijzetten in een daarvoor bestemd gedeelte van een crematorium of begraafplaats;
    - In een urn begraven in een graf;
    - Laten verwerken in een sieraad of in een interieuritem ;
    - in een urnbootje weg laten varen.

  • Hoe betrek je kinderen bij een uitvaart?

    Het is belangrijk dat je rekening houdt met de individuele gevoelens en behoeften van kinderen. Als uitvaartbegeleider voel ik het als mijn taak om hen te betrekken bij het hele proces rondom de uitvaart. Ik gebruik eenvoudige, geruststellende en eerlijke taal om de uitvaartweek uit te leggen en ik heb verschillende creatieve manieren om kinderen een rol te laten spelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van bloemen, het beschilderen van stenen voor op het graf, het uitdelen van gepersonaliseerde zakdoekjes, tekeningen maken voor aan de muur bij de herdenkingsdienst, koekjes bakken om uit te delen aan de gasten en zo heb ik nog veel meer ideeën.

  • Welke begraafplaatsen zijn er?

    Algemene Begraafplaatsen
    Kerkelijke Begraafplaatsen
    Crematorium Begraafplaatsen
    Familie Begraafplaatsen
    Militaire Begraafplaatsen
    Natuurbegraafplaatsen
    Mausolea
    Islamitische Begraafplaatsen
    Joodse Begraafplaatsen
    Hindoeïstische Begraafplaatsen
    Boeddhistische Begraafplaatsen
    Niet-confessionele Begraafplaatsen
    Pet Begraafplaatsen

    Het is belangrijk op te merken dat de specifieke regels, gebruiken en rituelen voor begrafenisplaatsen kunnen variëren afhankelijk van de regio, cultuur en religie.

  • Welke manieren van opbaren zijn er?


    Er zijn verschillende manieren om een overleden persoon op te baren. De keuze voor een bepaalde methode kan afhangen van persoonlijke voorkeuren, religieuze overtuigingen, culturele tradities en praktische overwegingen.

    Hier zijn enkele veelvoorkomende manieren van opbaren:

    Thuisopbaring: Bij een thuisopbaring wordt het lichaam van de overledene op een speciaal daarvoor ontworpen koelplaat of koeling geplaatst. Dit kan in combinatie met een kist zijn, maar ook een opbaarplank of op bed. Familieleden en vrienden kunnen zo in een vertrouwde omgeving afscheid nemen.

    Rouwkamer: Sommige uitvaartcentra bieden speciale rouwkamers aan waar het lichaam kan worden opgebaard. Deze kamers zijn vaak sfeervol ingericht en bieden een rustige omgeving voor bezoekers om afscheid te nemen.

    In een afscheidshuis: In een afscheidshuis kan een dierbare vanaf de dag van overlijden tot de dag van de uitvaart verblijven. Een afscheidshuis is een plek waar je als nabestaande in en uit kunt lopen wanneer jij dat wilt. Je hebt zelf de sleutel en je hebt de gelegenheid om familie en vrienden uit te nodigen als je daar behoefte aan hebt.

    Thanatopraxie bij een thuisopbaring: Een manier om het lichaam goed te conserveren bij een thuisopbaring is met thanatopraxie. Er zijn dan geen koelplaten nodig. Hier kan je wat meer lezen.

  • Ik heb geen kinderen of nabestaanden. Hoe zorg ik ervoor dat mijn uitvaartwensen uitgevoerd worden?


    Het is belangrijk om je uitvaartwensen vast te leggen, vooral als je geen kinderen of andere directe familie hebt om deze beslissingen voor jou te nemen. Hier zijn een aantal stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je uitvaartwensen worden uitgevoerd:

    Maak een uitvaartwensen document: Schrijf je uitvaartwensen op in een document. Hierin kun je aangeven of je bijvoorbeeld begraven of gecremeerd wilt worden, wat voor soort ceremonie je wenst, en andere specifieke details die voor jou belangrijk zijn.

    Benoem een executeur-testamentair: Je kunt een executeur-testamentair benoemen in je testament. Dit is iemand die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van je wensen na je overlijden. Dit kan een vriend, een familielid of iemand anders zijn die je volledig vertrouwt. Klik hier voor meer informatie.

    Het vooraf regelen van je uitvaart kan rust geven aan zowel jou als je naasten, omdat ze weten dat ze handelen volgens jouw specifieke wensen. Het is verstandig om je naasten op de hoogte te stellen van je beslissingen en om de documentatie met hen te delen. Je kunt mij benaderen om je hierbij te helpen, we kunnen dan samen alle mogelijkheden bespreken en op papier zetten. Je kunt hierbij denken aan: de plek van opbaren, de locatie(s), de kist, het vervoer en bijvoorbeeld de muziekkeuze. Ik leg al jouw keuzes vast en sla deze op tot wanneer ze nodig zijn.

    Update je wensen indien nodig: Het is belangrijk om je uitvaartwensen af en toe te herzien, vooral als er grote veranderingen in je leven plaatsvinden, zoals veranderingen in je persoonlijke situatie of geloofsovertuiging.

    Maak een testament: In je testament kun je niet alleen je uitvaartwensen opnemen, maar ook andere belangrijke zaken regelen, zoals de verdeling van je bezittingen. Klik hier voor meer informatie.

    Het is verstandig om professioneel advies te hier raadplegen, zoals een notaris, om ervoor te zorgen dat alles juridisch correct is en aan lokale wetgeving voldoet. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je uitvaartverloop precies zo gebeurt als jij dat wilt.

  • Hoe geef je een persoonlijke touch aan een uitvaart?


    Het geven van een persoonlijke touch aan een uitvaart kan helpen bij het creëren van een betekenisvolle en gedenkwaardige herdenking. Dat is altijd mijn doel. Ik noem hier wat manieren waarop je dit bijvoorbeeld kunt doen:

    - Door een thema of stijl kiezen: Overweeg om een thema of een bepaalde stijl te gebruiken die past bij de persoonlijkheid of interesses van je dierbare. Bijvoorbeeld een kleurthema of kies een bepaalde stijl zoals bourgondisch, romantisch of ecologisch.

    - Foto’s en video’s tonen: Gebruik foto's en video's om herinneringen op te halen. Dit kunnen foto's zijn van speciale momenten, vakanties of belangrijke mijlpalen in het leven van de overledene.

    - Muziek: Kies muziek die betekenisvol was voor de overledene. Dit kunnen favoriete nummers zijn of muziek die past bij de sfeer die je wilt creëren.

    - Sprekers: Nodig mensen uit om persoonlijke herinneringen en verhalen te delen tijdens de herdenking. Dit kunnen familieleden, vrienden, collega's of andere dierbaren zijn.

    - Gepersonaliseerde styling: Voeg gepersonaliseerde items toe aan de decoratie. Foto's, bloemen of kunstwerken die betrekking hebben op het leven van de overledene. We kunnen hier ook de creativiteit en betrokkenheid van de gasten gebruiken. Bijvoorbeeld door hen de mogelijkheid te geven om kaarten te schrijven, een herinneringsboek te vullen, een knutselhoek voor kinderen te organiseren of door met elkaar bloemen van papier te maken.

    - Locatie: Kies een locatie die een speciale betekenis had voor de overledene, zoals een favoriet park, tuin, of een ander dierbaar plekje.

  • Op welke manieren kan je vorm geven aan een condoleance?


    Een condoleance is een manier om medeleven te tonen aan de nabestaanden van een overledene. Bij een uitvaart is het de gewoonte dat de genodigden de nabestaanden condoleren. Vaak ontstaat er dan een rij van mensen tijdens of na de dienst of op een ander gekozen moment. Natuurlijk is dat prima, maar niet iedereen vindt dit fijn. Hoe kun je dit eventueel anders aanpakken?

    Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om in de rouwkaart al aan te geven dat iedereen welkom is voor een hapje en een drankje ná de dienst om met elkaar te kunnen proosten op het leven van de overledene. Deze manier van samenzijn zorgt voor ontspanning bij de gasten en je kunt zelf naar de gasten toe lopen of even verdwijnen indien gewenst.

  • Welke soorten rouwvervoer zijn mogelijk?

    Er zijn verschillende vormen van rouwvervoer die worden gebruikt om overledenen te vervoeren van de plaats van overlijden naar de begraafplaats en naar de locatie van de uitvaartdienst.

    Hier zijn enkele vormen van rouwvervoer:

    Rouwauto: Er zijn veel verschillende rouwauto’s te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een ‘standaard’ rouwauto in zwart of grijs, een Mini bij een kinderuitvaart, een Volkswagenbusje, een legertruck, een oude Citroën of een Rouw-Tesla. Je kunt er ook voor kiezen om zelf te rijden in de rouwauto.
    Volgauto's: Dit zijn auto's die worden gebruikt om de nabestaanden en andere genodigden te vervoeren naar de begraafplaats of de locatie van de uitvaartdienst, vaak direct na de rouwdienst.
    Uitvaartbus: Dit is een speciaal ontworpen bus die wordt gebruikt om meerdere nabestaanden en genodigden te vervoeren naar de begraafplaats of de locatie van de uitvaartdienst. Dit kan een praktische optie zijn voor grotere groepen.
    Uitvaartkoets: Dit is een traditionele vorm van rouwvervoer waarbij een paardenkoets wordt gebruikt om de overledene te vervoeren. Dit kan een elegante en symbolische keuze zijn.
    Motorstoet: Soms worden motoren gebruikt om de rouwstoet te begeleiden. Dit wordt vaak gedaan bij uitvaarten van motorliefhebbers of bij mensen met een bijzondere affiniteit met motoren.
    Uitvaartboot: In gebieden met waterwegen kan een boot worden gebruikt om de overledene naar de begraafplaats te vervoeren.
    Een Rouwbakfiets, fietskar of rouwfiets: In sommige gevallen kan een fietskar of een karretje achter een fiets worden gebruikt om de overledene te vervoeren, een duurzame en milieuvriendelijke keuze.

  • Wat is er mogelijk op het gebied van rouwkaarten?


    Het is belangrijk om de rouwkaart te laten aansluiten bij de persoonlijkheid en het leven van je overleden dierbare. De rouwkaart is een betekenisvolle manier om de overledene te herdenken en de mensen uit de omgeving van het overlijden op de hoogte te stellen. Op het gebied van rouwkaarten zijn heel veel keuzes mogelijk. Ik zal voorbeelden laten zien en een proefdruk overleggen.

    Je kunt kiezen uit ontwerpen die al klaar staan, maar we kunnen ook samen iets ontwerpen. Met een achtergrond als creatief docent en ontwerper ben ik in staat om te zorgen voor een stijlvolle en professionele uitstraling van al het visuele materiaal zoals kaarten, condoleancekaartjes, een programmaboekje en een bedankkaart, alles in dezelfde stijl. Er zijn prachtige papiersoorten beschikbaar, het formaat van de kaart is zelf te bepalen en je kunt de adresgegevens van de ontvangers aanleveren in een Excel bestand. Ik zorg ook voor het verzenden van het rouwdrukwerk.

  • Is het mogelijk om de catering via ‘afscheid door Anne’ te regelen?


    Ja, het is zeker mogelijk om de catering voor de uitvaart via mij te regelen. Ik werk samen met fijne cateraars, ik heb mensen in mijn netwerk die prachtige taarten kunnen maken of ik stem met het personeel van de gekozen locatie de catering af. Het laten regelen van de catering kan veel stress wegnemen, omdat jij dan niet de coördinatie en organisatie op je hoeft te nemen. We bespreken vooraf de wensen en verwachtingen en indien nodig zal ik je inspireren met mooie en originele ideeën. En ook hier geldt: er is meer mogelijk dan je misschien vooraf denkt.

  • In welke plaatsen is Afscheid door Anne werkzaam?

    Ik verzorg uitvaarten in Rotterdam (Centrum, Delfshaven. Hillegersberg, Schiebroek, Kleiwegkwartier, Kralingen, Crooswijk, Noord, Overschie, Ommoord, Alexanderpolder, Scheepskwartier) en ook bijvoorbeeld in Schiedam, Rhoon, Barendrecht, Delft, Lansingerland, Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek, Bleiswijk, Ridderkerk, Capelle aan den IJssel, Dordrecht, Nieuwerkerk en Krimpen aan den IJssel en andere plaatsen in de omgeving.

    Ik organiseer zowel begrafenissen als crematies in de regio Rotterdam; in overleg ook elders in het land.